FOR ARCH
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany
Soutěž
GRAND PRIX - FOR ARCH 2024

Dřevostavby jsou domy, ve kterých se cítíte dobře


V obytném prostoru, kde je dřevo tzv. „přiznané“ (nejčastěji u staveb z CLT panelů nebo tradičních srubů a roubenek) se člověk automaticky cítí příjemně a uvolněně. Tento zážitek vychází jednak z efektu „útulnosti“, který dřevo do domů a místností vnáší svým příjemným, teplým povrchem. Na druhé straně vychází také z přirozených vlastností dřeva, které dnes znovu objevuje stále více stavebníků. Tyto výhody dřeva jako stavebního materiálu však nevyužívají pouze obytné budovy. "Efekt dřeva" se pozitivně projevuje i ve funkčních budovách, například ve školkách, školách a komerčních objektech.

 

Dřevo podporuje zdravé vnitřní klima

„Dřevo vytváří příjemnou atmosféru a zvyšuje úroveň komfortu uvnitř vlastních čtyř stěn: dřevo jako materiál má hygroskopické vlastnosti, což znamená, že se dokáže přizpůsobit změnám vlhkosti v okolí a pomáhá je vyrovnávat. Dřevo tak pomáhá s trvalou regulační funkci a přispívá k udržení dobré kvality vzduchu v interiéru a příjemného vnitřního klimatu,“ popisuje Lenka Trandová, ředitelka ADMD.

 

Dřevo má zvukově absorpční účinky

Díky své výrazné schopnosti pohlcovat zvuk poskytuje dřevo také příjemnou vnitřní akustiku, zpomaluje zvukové vlny a omezuje jejich šíření v budově. Pokud je dům konstruován odpovídajícím způsobem, lze bez problémů splnit i zvýšené požadavky na akustickou izolaci. Hluk zvenčí i hluk uvnitř jsou tímto způsobem účinně tlumeny – což je cenný příspěvek ke zdravému a nerušenému bydlení, zvláště cenný v době rostoucího "akustického znečištění".

 

Dřevo má dobré izolační vlastnosti

Tepelněizolační vlastnosti dřeva významně přispívají k optimální uživatelské hodnotě a energetické účinnosti budovy. Dokonce i požadavků normy pro pasivní domy lze snadno dosáhnout vhodnou konstrukcí stěn a úrovní izolace. To znamená, že přírodní surovina dřevo účinně pomáhá šetřit zdroje – a šetřit energii. Je tedy zřejmé, proč je každoročně významná část vysoce energeticky úsporných rodinných domů postavena ze dřeva.

 

Dřevo je ideální materiál z hlediska stavební biologie

Pokud mluvíme o souznění stavby, člověka a přírody, je dřevo jako základní konstrukční materiál dřevostavby 100% správnou volbou. Výstavba, provoz domu, ale i pozdější likvidace nezatěžuje životní prostředí, díky moderním technologiím sušení a ošetření dřevní hmoty je dřevo maximálně ohleduplné k lidskému zdraví. 

 

Dřevo vytváří prostor pro bydlení

„Dřevo je stavební materiál, který maximálně využívá metry čtvereční, na nichž lze stavět. Moderní dřevostavby totiž umožňují ideální využití podlahové plochy a až o 7 % větší obytný prostor: Dřevěné stavební prvky dosahují díky svým tepelněizolačním vlastnostem tenké tloušťky stěn – a tak zůstává více prostoru pro bydlení a užívání si,“ zmiňuje Lenka Trandová.

 

O udržitelnosti nestačí jen mluvit, je třeba ji žít

„Stavět ze dřeva není nutný kompromis, ale prestiž a společenská odpovědnost, způsob, jak respektovat přírodu a zabezpečit kvalitu života i pro budoucí generace,“ říká Jiří Oslizlo, předseda představenstva společnosti AGROP NOVA, která je výrobcem českého stavebního systému NOVATOP. „V první řadě bychom měli používat zdravý selský rozum, inspirovat se v přírodě a dřevo používat smysluplně a efektivně,“ zdůrazňuje Jiří Oslizlo a dodává: „Díky času, který jsme nuceni trávit uvnitř budov, se v plné nahotě projevil tzv. syndrom nemocných budov, který nám způsobuje jak zdravotní, tak psychické potíže, které mohou přerůst až v chronické zdravotní problémy. Jsem přesvědčen, že v následujících letech výrazně poroste poptávka po opravdu promyšlených projektech, dočkáme se nápravy celé řady nešvarů, budeme více sledovat kvalitu vstupních materiálů a vnitřního prostředí a efektivně hospodařit se všemi zdroji.  

Věřím, že z udržitelných budov se stane naprostý standard. Zároveň doufám, že bude brána v potaz empiricky ověřená skutečnost, že dřevo jako stavební materiál působí na zdravotní stav člověka pozitivně a zlepšuje jeho tělesné a duševní zdraví. Je důležité si uvědomit, že zdravé vnitřní prostředí, a to nejen u staveb ze dřeva, je výsledkem kombinace různých faktorů. Těmi základními jsou měřitelné veličiny, jako konstantní vnitřní teplota a stabilní vlhkost vzduchu, která minimalizuje vznik plísní, jež mohou negativně ovlivňovat respirační onemocnění. 

Vypíchl bych však jeden z velmi opomíjených faktorů – prostorovou akustiku. Ta se stala slabým místem moderní architektury, a to díky jednoduchému designu, velkým hladkým a tvrdým plochám a strohému vybavení. Lidem často ani nedochází, v jak nekomfortním prostředí se nachází. Přitom četnými výzkumy a studiemi bylo prokázáno, že hluková zátěž má za následek únavu, neklid a sníženou koncentraci. Týká se to veřejných budov, škol, kanceláří, ale i domácností. Jednoduše platí, čím méně ruchu k vašemu uchu, tím menší stres a únava. I tyto hodnoty se dají změřit, ale především snadno predikovat a zohlednit již při návrhu. Do výpočtu vstupují velikosti a typy jednotlivých povrchů v dané místnosti, charakter využití a počet osob. Z toho se odvodí nezbytná plocha funkčního akustického prvku. Komfortní pro uši i psychiku je doba dozvuku 0,7 vteřin. Kde se tato hodnota vzala? No přece v lese. Tam člověk od pradávna pobýval a jeho sluch byl vyvinut k dokonalému vnímání všech okolních zvuků pro větší ostražitost a případnou obranu. Co z toho vyplývá? Při navrhování a výstavbě dřevostavby spolupracovat s odborníky, kteří své práci rozumí a dodržují nejlepší postupy pro zajištění zdravého vnitřního prostředí.“






Více
  Dřevostavby a bydlení
Dřevostavby a bydlení Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná ne Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postav Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji Jaká je reálná cena dřevostavby?
Závěrečná zpráva 2023

Facebook
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje